Webinar 9 & 10 april 2020

Webinar 9 & 10 april 2020

Donderdag 9 april om 20:30 ga ik jullie live leren deeg maken via mijn persoonlijke account op Facebook (Simon Giaccotto). Je kunt direct mee doen! De volgende dag om 17:00 gaan we dit deeg bakken, wederom in een live sessie, gewoon in de oven die je thuis hebt.

Wat heb je nodig:

We gaan dit recept gebruiken, goed voor 8 bollen van 200 gram:
Bloem 1000 g
Water 545 g
Olijfolie 20 g
Zout 20 g
Verse gist 5 gram of gedroogde gist 2,5 gram

De bloem die ik voor de demo ga gebruiken is Napoletana van Dallagiovanna, maar je kunt ook patentbloem uit de supermarkt gebruiken. Die heeft mindere bakkwaliteiten en minder smaak, maar het kan.
Gist is vandaag de dag een uitdaging.. Zover ik weet is het overal uitverkocht dus ik hoop dat je nog ergens zakje van 7 gram hebt liggen. Anders kun je aan de lokale bakker vragen of je wat verse gist van hem mag kopen. Je hebt maar heel weinig nodig. Als je in Apeldoorn woont (of bereid bent naar Apeldoorn te rijden voor een stukje gist) dan kun je het ook bij mij ophalen aan de Hoornaar 30. Meestal zijn we er van 15:00-20:00, maar bel voor de zekerheid even (055-3003038). Kun je meteen goede bloem kopen ๐Ÿ™‚

Je ziet aan de gewichten al wel dat je een weegschaal nodig hebt die hele kleine gewichten kan meten. Dat noemen ze een precisie weegschaal. Ik heb hem hier te koop. Gedroogde gist zou je eventueel ook op het oog kunnen doen door en lijn te trekken van de inhoud van een 7 grams zakje. Ruim 2/3 van die lijn komt ongeveer overeen met 5 gram.

Het kneden doen we met de hand in een kom. Na het kneden gaan we opbollen en laten we de bollen tot de volgende dag in de koelkast rijzen. Je hebt hiervoor een bak met deksel nodig die minimaal 7 cm hoog. Te hoog is niet handig, want dan krijg je moeilijk je bollen eruit. Ik gebruik daarvoor deze bakken.

Op vrijdag 10 april gaan we bakken. Lijkt me een goede vrijdag ๐Ÿ˜‰ Dat doe je gewoon in je eigen oven. Het type oven maakt niet zoveel uit, maar hoe heter hoe beter. Voor een goed resultaat is een pizzasteen wel heel belangrijk! Door deze steen drie kwartier van te voren op te warmen (liefst onder de gril, want die wordt nog heter dan de lucht), kun je de baktijd met ongeveer de helft verkorten en wordt je bodem krokanter. Hoe korter je de pizza bakt, hoe beter de kwaliteit.

We gaan het deeg met de hand stretchen. Hiervoor strooi je een grover gemalen bloem op je werkblad. Meestal is dat maismeel of semolina. Je kunt dit bij mij kopen of bij de Turkse winkel. Albert Heijn verkoop het van De Cecco (Semola di grano duro rimacinata). Let er wel op dat het fijn gemalen is en geen grove korrels zijn. Eventueel kun je ook bloem gebruiken, maar dat blijft teveel aan je bodem plakken. Je loopt het risico dat je bloem eet bij elke hap pizza.

De pizza moet uiteindelijk van je werkblad naar de pizzasteen gebracht worden. Die steen is heet dus die wil je niet uit je oven halen. Daarvoor gebruik je een pizzaschep. Je kunt ook improviseren met een dun plankje hout van zo’n 30×30 cm.

Als je vragen hebt, stuur me dan een mail naar info@pizzastore.nl.

Tot donderdag!